Wie zijn de Eibers?

Ik sprak laatst iemand die vroeger in de 'EiberHEL' heeft gespeeld. Als tegenstander van ons. Van de Eibahs! Ik vroeg hem wat hij van onze hal vond en doelde op de speelvloer. Ons bekende houten vloertje dat mensen net wat hoger laat springen dan andere vloeren. Hij beaamde dat de vloer prima was. Maar dat was niet datgene wat hem was bijgebleven. Hij zei dat het nooit leuk was om tegen de Eibers te spelen. 'Je speelde altijd tegen een team van negen man. Verdedigend stond het altijd als een huis en dan kreeg je die druktemakers langs de kant er nog eens bij!' Hij bedoelde het niet als iets vervelends. Het was iets waar wij trots op moesten zijn. En dat ben ik ook! Nog steeds. Wel ben ik een beetje geschrokken van de opkomst qua supporters bij de laatste thuiswedstrijd van onze selectie. De negende man voelde een beetje geblesseerd en dat terwijl er nu een groep staat die alle steun heel goed kan gebruiken. Een jonge groep die heeft laten zien waartoe het in staat is als zij er zelf in geloven en wanneer de club, leden en oud-leden, zich luidkeels laten horen. Tuurlijk, dit seizoen is zwaar. Er worden wedstrijden verloren! Dat hoort erbij. Deze spelers doen nu ervaring op zodat ze over een tijdje de 'houten latten uit de vloer spelen'. Juist nu is het belangrijk dat wij, de negende man, er weer staan. Ons weer laten horen. Waar is de 'Jahooooooooooorrr daar gaan we weer' of een 'Daar boven op die berg-je'? Nee! nog beter! Gewoon ouderwets het Eiberlied (100x) op een avond. Kan dat alleen als we winnen? Of is het juist beter om dat uit volle borst te zingen wanneer de teams dat het hardst nodig hebben?

Zaterdag is het weer thuis. In de EiberHEL. Het eerste mag tegen stadsgenoot KVS. De 'supervissen' of 'schollekoppen'. U mag kiezen. Zolang u het maar uit volle borst en zonder schaamte roept. Ze staan 2e, die rood-zwarten, en dat is knap. Ze hebben Swift achter zich gelaten. En dat is knap. Dus dan zijn we toch kansloos? Ik hoor het u denken. Kansloos. In de Steenwijklaan ben je nooit kansloos. Tenminste....als je een Eiber bent. Tijdens de Haagse Korfbaldagen hebben we nipt van hen verloren. 19-18. Een minuscuul puntje verschil. Toen kwamen we terug van een achterstand waar je u tegen zegt. Toen hebben ze gevochten als leeuwen en dan komt die Eiberspirit naar boven. Als die wedstrijd 1 minuut langer had geduurd dan hadden wij hem gewonnen. Dat weet ik 100% zeker. Tijdens de competitie werd het 'slechts' 19-16 voor de ploeg uit Scheveningen. Dus verdedigend stond het wederom als een huis. Brings back memories!

Ik raad trouwens aan om niet pas bij het eerste te komen kijken. Dan mis je nog een spektakelstuk. Aanstaande zaterdag gaan de jongens en meiden van het 2e hun eerste punten pakken en dat wil je niet missen. De laatste wedstrijd werd verloren met 16-8 en dat geeft gelijk aan waarom het voor het tweede nog niet is gelukt de punten te verzilveren. We komen te moeilijk tot scoren en dat terwijl er genoeg kwaliteit in de ploeg zit. 16 doorlaten is helemaal niet slecht. Sterker nog! dat is gewoon heel netjes. Het zit hem in die 8! Laten wij, de negende en tiende man, er nu eens voor zorgen dat we bij elk doelpunt een pannetje van het dak schreeuwen. Dat er een 'we love you….(voor elke speler die een mooi doelpunt maakt, mooie rebound pakt en een lekker balletje onderschept)...WE DO!' wordt gescandeerd. Dan gaan ze vallen! Als rijpe appeltjes. Geloof me nou!

Vóór het 2e komt ook nog onze A1 in actie. Deze jonge ploeg moet het wekelijks opnemen tegen tegenstanders die net wat langer, net iets sterker en veel ouder zijn. En toch hebben ze al twee keer gewonnen! Afgelopen week nog met klotsende oksels gekeken hoe deze 'strijders' (want zo mag je ze gewoon noemen. Deze jongens en meisjes) een riante achterstand hebben weten om te buigen naar een gelijk spel en een nipt verlies in de laatste seconden. De gelijkmaker hing zelfs nog eventjes in de lucht en stuiterde uiteindelijk na twee keer de mand te hebben geraakt in handen van de tegenstander. 24-23. Aanstaande zaterdag krijgt de A1 Sporting Delta op bezoek en dat is de nummer één in de poule. De gedoodverfde kampioen. Heerlijk! Lekker ballen zonder dat je iets kunt verliezen. Vrijuit spelen, knokken met elkaar en stunten. Ja u leest het goed. Aanstaande zaterdag gaat er gestunt worden in de Eiberhel. Ik heb even gekeken wat er zaterdagavond zoal op televisie komt en dat is echt helemaal niets dus daar hoef je het niet voor te laten. Dat nichtje dat a.s. zaterdag haar verjaardag viert? Leuk maar die is volgend jaar weer jarig of nog beter: neem haar mee. Neem alle gasten mee want het wordt een feestje bij de Eibers. Letterlijk ook he? Want nadat wij netjes de punten in de tas hebben gedaan begint de Apres-Ski party en die begint zo: 'DAAR BOVEN OP DIE BERRUG!'

Tekst: Raymond Pouw
Foto: Leltz Fotografie