3 toppers in RTC... RTC Wat is dat nou eigenlijk?

Afgelopen weken kwam het nieuws naar buiten dat wij weer toppers hebben die in RTC komen te spelen. Tommie in RTC West bij onder 17, Gijs bij RTC Zuid-West onder 17 en Keoni in RTC West bij onder 19 Maar wat is dat RTC nou eigenlijk en wat is het verschil tussen RTC West en RTC Zuid-West.

We vroegen Gijs wat het verschil is en eigenlijk is dit best logisch;

RTC zelf staat voor regionaal talentencentra. Dit centra biedt talenten in de directe omgeving in de leeftijdscategorie U13, U15, U17 en U19 een programma om zichzelf te ontwikkelen met als doel doorstroming naar hoger liggende niveaus en nationale selecties. Het KNKV runt deze Regionale Talentencentra (RTC’s) altijd volledig zelfstandig en vanuit eigen middelen.

Gijs heeft eerder met RTC meegedaan, in 2016 en 2017. Nu mag hij weer mee doen en begint aan een ontwikkelingstraject.
Tijdens dit traject gaat hij de komende 2 weken op maandag trainen in de sporthal: Sportboulevard in Dordrecht.
Hij heeft verschillende trainers o.a. Chris Beuk! Maar ook: Jan de Jager, Wouter Blok en Gert-Jan Kraaijeveld.

Tommie speelde vorig jaar ook bij onder 17 alleen toen ook bij Zuid-West, dit jaar doet hij mee met RTC West, iets waar hij veel zin in heeft!

Tommie traint dichter bij huis, namelijk in het sportcentrum in Zuiderpark. Dit doet hij 1x in de twee weken op maandag. Zijn trainer is dan Peter Boes.

Keoni zit net zoals Tommie ook bij West alleen hij zit bij onder 19. Hij heeft vaker meegedaan met selectie dagen maar dit is de eerste keer dat hij erin zit.
Ook Keoni traint 1x in de twee weken op maandag in het Zuiderpark. Zijn trainers daar zijn Mady Tims  en Tom van de Burgt.

Keoni heeft er enorm veel zin in;

Wat schrijf het KNKV over RTC;

Onder talentherkenning verstaan we het herkennen van een talentvolle sporter als potentiële topkorfballer op basis van meerdere indicatoren.
Atletisch vermogen is belangrijk. Dit richt zich met name op coördinatievermogen, snelheid en sprongkracht. Een groot atletisch vermogen - gekoppeld aan lengte - is een voorwaarde voor de ontwikkeling van topspelers. Er blijft ruimte voor kleinere spelers, mits deze over een groot atletisch vermogen beschikken en specifieke kwaliteiten hebben in de één-tegen-één situatie.
Handelingssnelheid is superieur aan snelheid op de atletiekbaan. Timing en positiekeuze zijn superieur aan sprongkracht. Grote schotvaardigheid is een vereiste voor elk talent.

Het KNKV selecteert talenten in de eerste plaats vanuit hun handelen in de wedstrijdsituatie. Talenten moeten op alle aspecten voldoende scoren en minimaal op één aanvallend (balbezit) en verdedigend aspect (niet balbezit) excelleren. De samenstelling van de selecties dient altijd zodanig te zijn dat de coach vakken kan creëren waarin alle functies uitgeoefend kunnen worden door een speler die excelleert in de betreffende functie. De plekken 17 tot en met 20 bieden ruimte hiervan af te wijken in het geval er bijvoorbeeld sprake is van een hoog aantal zeer talentvolle hoofdaanvallers. Het herkennen van talent vindt bij korfbal vooral plaats in de leeftijdscategorieën van 12 tot 17 jaar. Alle RTC’s en regionale teams U15 dienen als een zeef om de grootste talenten te kunnen vinden. Hier zijn de RTC’s op subregionaal niveau voor bedoeld.

De talenten worden gescout op regionaal niveau in de categorie U15. De regio’s werken volgens een centraal vastgesteld protocol. Alle activiteiten worden gefaciliteerd door de werkgroep Talentontwikkeling. Het programma staat in het teken van selecteren. Het doel is de grootste talenten te vinden en deze te laten doorstromen naar de RTC’s U17 en U19 en de nationale jeugdteams. De leeftijdsgrens voor alle selecties is nu bepaald op 1 januari.

Vanaf de RTC selectie U17 vindt de opleiding tot topkorfballer plaats onder landelijke regie van het KNKV. In de ideale situatie is het programma daar waar de grootste talenten zich concentreren het meest intensief. Voorlopig zal het RTC-programma voor de talenten U17 onder regie van het KNKV uitgebreider zijn dan het landelijke programma voor deze leeftijdscategorie. Dat heeft te maken met het feit dat het op hun niveau nog moeilijk is om echte talenten aan te wijzen. Tevens kan op die manier tijdverlies aan reizen tot een minimum worden beperkt.

Een talentvolgsysteem en optimale communicatie tussen de talentencoaches moet een optimale doorstroming garanderen. Het doel is het talent maximale ontplooiingskansen te bieden en ieder jaar talenten af te leveren die in staat zijn in te stromen in de nationale seniorenselectie. Omdat door de toegenomen belasting de carrière van de gemiddelde international zes jaar duurt, dienen er gemiddeld jaarlijks minimaal drie talenten door te stromen.

Wij kunnen niks anders zeggen dan dat we wederom trots zijn en het super gaaf vinden dat deze toppers van onze club geselecteerd zijn.

We wensen ze succes en plezier!